Zöldség-gyümöccsel szemben támasztott elvárások

Zöldségek, gyümölcsök

Az Európai Unió mintegy 40 zöldség- és gyümölcsfajta esetében kötelezővé tette a minőségi előírások alkalmazását. A minőségi előírások alapját a minimumkövetelmények képezik.

Eszerint a termény legyen

  • ép;
  • egészséges;
  • tiszta;
  • friss megjelenésű;
  • állati kártevőktől, betegségektől mentes;
  • nem természetes felületi nedvességtől, idegen szagtól és íztől mentes;
  • megfelelően fejlett és;
  • érett.

A termékek négy minőségi kategóriába sorolhatók:

Extra osztály -  kváló minőségű termékek

I. osztály - a kereskedelembe kerülő áruk nagy részét az I. osztályú termékek kell, hogy képezzék

II. osztály - a minimumkövetelményeknek feleljenek meg, legyenek piacképesek

III. osztály - A III. osztályú áruk kereskedelmi forgalomba nem hozhatók

A kötelező előírások méretelőírásokat is tartalmaznak. Ezeket a termék jellemzőinek megfelelően határozzák meg. Így vonatkozhatnak:

  • az átmérőre (pl. alma esetében),
  • a tömegre (pl. saláta esetében),
  • a hosszra (pl. cukkini esetében)
  • vagy ezek kombinációjára.

A hazai terményeket a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai alapján osztályozzák a szakértők.

Exportra szánt zöldség-gyümölcs esetében a minőségi kategóriákat tartalmazó bizonyítvány kiállítása kötelező, e nélkül nem kerülhet forgalomba magyar áru az EU-ban.

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.