Az ISO 22000 lényege és bevezetésének előnyei
Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos követelmény rendszerek fejlődése az ISO 22000 szabvány megjelenésével új szakaszhoz érkezett. Ez már nem kereskedelmi láncokhoz kapcsolódó követelményrendszer, hanem az első nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabvány.
Az ISO 22000 szabványt úgy alakították ki, hogy az integrálható legyen a más nemzetközi rendszerirányítási szabványokkal így többek között az ISO 9001 minőségirányítási szabvánnyal is. Az ISO 22000 ezen kívül magában foglalja a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer alapelveit, valamint a fontosabb élelmiszerkereskedelmi előírások lényeges elemeit is.
Így egyidejűleg ad bizonyosságot a vállalkozása irányítási és élelmiszerbiztonsági felkészültségről. Emellett könnyen összehangolható vagy integrálható más irányítási rendszerek (pl. ISO 9001, ISO 14001) követelményeivel is.
Az ISO 22000 bevezetésével
- növelheti vásárlói bizalmát,
- piaci előnyöket szerezhet,
- a termelési, szolgáltatási folyamatai szabályozottabbá, költséghatékonnyá válnak.
- különlegesen megbízható minőségi és biztonsági garanciát nyújthat a fogyasztók számára,
- nemzetközileg elismert exportértékesítési előíráshoz juthat,
- veszteségek és visszahívások költséghatékony csökkentését érheti el,
- Vállalkozása jó hírnevének hosszú távú megőrzését éri el.
Az ISO 22000 szabvány fő fejezetei
- Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer; általános és dokumentálási követelmények szabályozása
- A vezetőség felelősségi köre; elkötelezettség, felelősség / hatáskör, kapcsolatok rendszere, veszélyhelyzetek, vezetőségi átvizsgálás
- Gazdálkodás az erőforrásokkal; emberi erőforrások, infrastruktúra, munkakörnyezet
- A biztonságos termék megtervezése és előállítása; előfeltételi programok és a HACCP-rendszer kidolgozása
- Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer érvényesítése (validálása), igazolása (verifikálása) és fejlesztése.