A beszállítói minőségbiztosítás a beszállított termék biztonságosságát és minőségét szabályzó követelményrendszer, amelyet saját termékei minősége és biztonságossága érdekében működtetni kell
A beszállított termék (anyag) vállakozása termékébe épül, annak biztonságát és minőségét közvetlenül befolyásolja. Mindezért a beszállítói tevékenység tervezése, ellenőrzése dokumentált folyamatokat tesz szükségessé.
Beszállítói minőségbiztosítási rendszer az alábbi elemeket (mint minimumot) kell magába foglja:
- a beszállított termék (anyag) megfelelő specifikációja
- a beszállító kiválasztásának követelményrendszere
- megállapodás a beszállítóval a minőségi követelményekről
- megállapodás a vitás ügyek megoldásának rendjéről
- a beérkező termék (anyag) ellenőrzési rendje
- a beérkező termék minőségügyi jellemzőinek dokumentációja
A beszállítónak dokumentálnia kell, hogy rendelkezik mindazon feltételekkel, amelyek képessé teszik a kérdéses termék megadott specifikáció szerinti előállításra.
A beszállítói átvizsgálás, audit annak a képességének a felmérésére szolgál, hogy a beszállító vállalkozás megfelel-e az élelmiszer biztonság törvényi és vevői követelményeknek.
Az átvizsgálás magába foglalja (de nem korlátozódik csak erre) az alábbi elemeket, azok bármilyen kombinációját.
- a beszállító helyszíni átvizsgálása annak felmérésére, hogy technikai, adminisztratív és humán rendszerének állapota képessé teszi-e a kérdéses termék specifikáció szerinti előállításra
- termék minták értékelése
- múltbeli tapasztalatok a beszállító hasonló termékeivel
- vizsgálati eredmények a beszállító hasonló termékeiről
- más felhasználók közzétett tapasztalatai a beszállító termékeivel kapcsolatban.
A beszállítónak dokumentálnia kell, hogy rendelkezik mindazon feltételekkel, amelyek képessé teszik a kérdéses termék megadott specifikáció szerinti előállítására.
A termékvizsgálat a beszállított anyagok, kész termékek dokumentációinak, csomagolásának érzékszervi, analitikai és mikrobiológiai vizsgálatának elvégzése.
Az élelmiszerek biztonsága a termelési lánc teljes hosszában, jelentős kockázatot képvisel, amelynek minimalizálása minden vállalkozásának kötelessége és érdeke.
A kockázatok csökkentésének elsődleges helye a beszállító, amelynek törekvése, hogy fenntathatóan megfeleljen az élelmiszerbiztonsági követelményeknek nem vitatható.
Mégis a beszállító és a vevő együttműködése a kölcsönös érdekeltség és kötelezettség okán szükséges és ez a gyakorlatban a következő formában valósul meg:
- a beszállító élelmiszerbiztonsági rendszert (IFS, BRC, ISO 22000, HACCP, GLOBALGAP) működtet, ami termékvizsgálatokat is magába foglal,
- a vevő rendszeresen végez beszállítói átvizsgálást, beszállítói auditot,
- a vevő meghatározott rendszerességgel termékvizsgálatot végez.
A minőséget és biztonságot szolgáló nemzeti és nemzetközi előírások rendszerezett, dokumentált betartását a különböző élelmiszerbiztonsági szabványok, standardok segítik.
Mindezek elsősorban a megelőzés eszközei. Ezzel együtt a felhasznált, beszállított anyagok, valamint a kész termékek dokumentációinak, csomagolásának érzékszervi, analitikai és mikrobiológiai vizsgálatának a rendszerezett elvégzése nem nélkülözhető.
A termékvizsgálat az alábbiakra terjed ki:
- Dokumentáció
- Csomagolás, jelölés
- Érzékszervi
- Analitikai és
- Mikrobiológiai vizsgálat.
A termékvizsgálat eredménye:
- Vizsgálati eredmények közlése
- Értékelő vizsgálati jelentés elkészítése.
Szolgáltatásunk:
- Beszállítói Minőségbiztosítási rendszer kidolgozása, igazolása
- Beszállítói átvizsgálás, audit elvégzése
- Termékvizsgálat, megszervezése
- Élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozása, tanúsító auditra előkészítése
- Rendszerismereti képzés